11 Eylül 2009 Cuma

Tecvid Eğitimi-1(3. Ders-Cezim)







3. Ders (Cezim)

  • -Cezim, Harekesiz harfi harekeli bir harfe bağlayan bağlac'a denir.
  • -Sakin harf Kelimenin ilk başında gelmez.
  • -Kendisinden önce herhangi bir harf gelmedikçe tek başına okunmaz.
  • -Sakin harfi okumamız için muhakkak başına başka bir harf getirip öylece okuruz.



  • Nunu sakinin (نْ) hükümleri
    Sakin (cezimli) nunu nerede gelirse gelsin; bu kelimenin ortasında veya sonunda olabilir, aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi 4 şekilde oluşur.
    Burada bizim üzerinde durmamız gereken harf cezimli nun (نْ) dur. Yani gizleme, açık okuma, dönüştürme gibi hallerin hepsi cezimli nun üzerinde gerçekleşir.
    İzhar (Açık okuma) : Cezimli nundan (نْ) sonra aşağıda görülen 6 boğaz harflerinden birisi gelirse, o zaman cezimli Nunu Gizleme olmadan normal ve açık bir halde okuruz.
    تَنْهَرْ gibi.
    İdğam (şeddeli okuma): Cezimli nundan (نْ) sonra aşağıda görülen 6 harften birisi gelirse, o zaman cezimli Nunu kendinden sonra gelen harfin içine tamamen koyarak o harfi de genizimizden çıkardığımız ğunne sesi ile beraber şeddeleyerek okuruz.
    وَمَنْ يَعْمَلْ
    İklab (م'e dönüştürüp okuma) : İklab, bir şeyi dönüştürme veya çevirme manalarına gelir. Burada ise, Cezimli nundan (نْ) sonra sadece ب harfi gelirse, o zaman cezimli Nunu, م olarak genizimizden çıkardığımız ğunne sesi ile beraber okuruz.
    مِنْ بَعْدِ
    İhfa (Gizleme): Cezimli nundan (نْ) sonra aşağıda görülen 15 harften birisi gelirse, o zaman cezimli Nunu kendinden sonra gelen harfi gizleyerek genizimizden çıkardığımız ğunne sesi ile beraber okuruz.
    فَلْيُنْفِقْ

    UÇAN Blogları

    Hiç yorum yok: