2 Şubat 2012 Perşembe

Tahiyyetü'l Mescid Namazı







TAHİYYETÜL MESCİD NAMAZI

Tahiyye; selam vermek demektir tahiyyetü'l mescid, mescidi yani camiyi selamlamak demektir Kuranı kerimde mescitlere "Allah'ın Evleri" denilmiştir Bir eve giren kimsenin, önce ev sahibini selamlaması kadar tabi bir şey olamaz Bu halde Allah'ın Evine girenin de Onu selamlaması gerekir Selamlamanın en mükemmel ve en güzel şekli namazla olur Camiye giren kimsenin tahiyyetü'l mescid kılmak suretiyle Allah Teala'yı bir nevi selamlamış, ona bağlılığını saygısını ve kulluğunu sunmuş olur Bir mescide sadece ziyaret için veya öğretmek veya öğrenmek gibi bir maksatla giren kimse orada nafile olarak iki rekat namaz kılar Dileyen daha fazla kılabilir Mescide günde birkaç defa bu şekilde girilse , bir defasında böyle namaz kılınması yeterlidir Tahiyyetü'l mescid namazı, mescide girildiğinde daha oturmadan kılınmalıdır Faziletli olan da budur Oturulduktan sonra da kılınır Bazıları; oturmadan kılınırsa eda, oturduktan sonra kılınırsa kaza olur, demişlerdir
Ebû Katade -radıyallahu anh- 'den rivayet edildiğine göre; Rasulullah -sallallahü aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: "Sizden her kim mescide girerse iki rekat namaz kılmadan oturmasın" (Buhari, Salat, 59)
TAHİYYETÜ'L-MESCİD NAMAZI

Kelime anlamı bakımından mescidin selamlanması, saygı gösterilmesi demektir. Dinî bir kavram olarak, camiye giren kimsenin, mescidlerin sahibi olan Allah'a saygı ve ta'zîm amacıyla iki rekat namaz kılması anlamına gelir. Hz. Peygamber, "Biriniz mescide girdiğinde, oturmadan önce iki rekat namaz kılsın." buyurmuştur (Müslim, Salatü'l-Müsâfirîn, 11).
Namaz kılınması mekruh olan vakitlerin dışında mescitlere giren kimsenin, oturmadan önce tahiyyetü'l-mescid kılması menduptur. Normal vakitlerde mescide girdiği halde tahiyyetü'l-mescid kılamayan kimsenin, bunun yerine dört defa "sübhanallahi ve'l-hamdü lillahi velâ ilâhe illallahu vallahu ekber" demesi menduptur.
Camiye herhangi bir namazı kılmak için veya farz kılmak ve imama uymak niyetiyle girmek ve oturmadan o namaza başlamak da tahiyyetü'l-mescid yerine geçer. (İ.P.)

Sabah namazının sünneti gibi kılınır
1. Rekat


2.Rekat


UÇAN Blogları

Hiç yorum yok: