18 Şubat 2015 Çarşamba

Namaz Nasıl Kılınır







NAMAZ NASIL KILINIR (Resimli)

Namzaz kılınışını öğrene bilmek için sabah namazının sünnetini ele alalım.Sabah namazının sünneti şöyle kılınır; Abdest alınır. Kıbleye dönülür. "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetini kılmaya" diye niyet edilir ve tekbir alınır.
Erkeklerde Tekbir:Parmaklar açık ve kıbleye dönük olarak, eller kulak hizasına kadar kaldırılır. Baş parmaklar kulak yumuşaklarına değer. Ayak parmakları dört parmak kadar açılır. Vücut dik. "Allâhu Ekber" diye tekbir alınır.Bayanlarda Tekbir:Ellerini omuz hizalarına kadar kaldırırlar. Eller göğüs üstünde.Ayaklar birbirine bitişik. Vücut dik.Gözler secdeye bakar."Allâhu Ekber"diye tekbir alınır.
Namazda okunan duâ ve tekbirler sessiz okunur. Yalnız imam, sabah, akşam, yatsı ve cuma namazlarında sesli okur.
Erkeklerle bayanların namazda okuyacağı duâlarla, yapacağı niyetler aynıdır.
Erkeklerde Kıyam: Kıyamda erkekler sağ elin baş parmağı ile küçük parmağının sol elin bileğini kavrayacağı şekilde bağlarlar ve göbeğin altına koyarlar. Vücut dik. Gözler secdeye bakar şekilde kıraat'a hazır dururlar.Bayanlarda Kıyam: Kıyamda bayanlar sağ elin avucunu sol elin üstüne gelecek biçimde ve her iki elin parmaklarınıda bitişik şekilde göğüsün üstünde tutarlar. Vücut dik. Gözler secdeye bakar şekilde kıraat'a hazır dururlar.
Sabah namazının sünnetinin ilk rek'atında kıraatta erkeklerde bayanlarda evvelaSüphanekeduasını okur ondan sonra eûzü besmele çekerek yani, "Euzü billahi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhirrahmanirrahim" der.Fatiha sûresini sonuna kadar okur,âmin der daha sonra bildiği kısa bir sûre veya kısa üç âyet veya uzunca bir âyet okur. Ellerini yana salıverip "Allâhu Ekber" diye rukû'e varır.
Erkeklerde Rukû: Rukû'da erkekler avuçlarıyla diz kapaklarını tutup sırtını ve belini dümdüz eder.Bayanlarda Rukû: Rukû'da bayanlar her iki elin parmaklarınıda birleştirip parmaklarının uç kısımları diz kapaklarına deyecek şekilde erkeklerdeki gibi tam doksan derece eğilmeden hafif eğilerek dururlar.
Rukû da iken üç kere "Sübhane Rabbiyel Az'im" dedikten sonra "Semi âllahü limen hamide" diyerek doğrulur (Bu şekildeyken eller kıyamda olduğu gibi bağlanmaz vücutun yanında serbest halde durur.) ve "Rabbena lekelhamd;" dedikten sonra "Allâhu Ekber" diyerek secdeye gider.
Erkeklerde Secde: Secdeye giderken önce dizler, sonra eller, sonra alın ve burun yere konur. El ve ayak parmakları kıbleye doğru çevrilir. Baş eller arasında. Burun ve alın yere değer. Dirsekler yere ve vücuda, karında oyluklara değmez. Topuklar bitişik. Gözler açık ve burun şişiklerine bakar.Bayanlarda Secde: Secdeye giderken önce dizler, sonra eller, sonra alın ve burun yere konur. Baş eller arasında. Burun ve alın yere değer. Dirsekler yere ve vücuda bitişik, oyluklar da karına yapışık. Ayak üstleri yere değer ve her ikiside sağa çıkarılmış durur. Gözler açık ve burun şişiklerine bakar.
Secdede, üç kere "Sübhane Rabbiyel âlâ" denir. Sonra "Allâhu Ekber" diyerek secdeden başını kaldırır ve iki secde arasında en az bir kere "Sübhanellah"diyecek kadar durulur.
Tekrar "Allâhu Ekber" diyerek ikinci secde aynen ilkinde olduğu gibi yapılır.
Secdede, üç kere "Sübhane Rabbiyel âlâ" denir.
İkince secde sonunda "Allâhu Ekber" diyerek ikinci rek'ata kalkılır.
İkinci rek'atta da kıyamda erkeklerde bayanlarda birinci rek'atta olduğu gibi ellerini bağlar. Kıraatta bu kez yalnız besmele yani "Bismillâhirrahmanirrahim"der. Ardından Fatiha sûresinisonuna kadar okur,âmin der daha sonra bildiği kısa bir sûre veya kısa üç âyet veya uzunca bir âyet okur. Ellerini yana salıverip "Allâhu ekber"diye rukû'e varır.
Birinci rekattaki gibi rukû yapar."Allâhu Ekber" diye secdeye varır.
Secdede, üç kere "Sübhane Rabbiyel âlâ" denir. Sonra "Allâhu Ekber" diyerek secdeden başını kaldırır ve iki secde arasında en az bir kere "Sübhanellah"diyecek kadar durulur.
"Allâhu Ekber" diyerek tekrar secdeye varır.
Secdede, üç kere "Sübhane Rabbiyel âlâ" denir. Sonra "Allâhu Ekber" diyerek son oturuşa oturur.
Erkeklerde son oturuş:Son oturuşta eller dizler üstünde, parmaklar az açık.Sağ ayak dik ve parmakları kıbleye doğru. Sol ayak yere döşenmiş ve üzerine turulmuş gözler dizlere bakar.Bayanlarda son oturuş: Son oturuşta eller dizler üstünde serbest. Ayakların her ikiside sağa çıkarılmış. Ayaklar üzerine değil, yere oturulur. Gözler dizlere bakar.
Bu oturuşta "Et-tahıyyatü,Allahümme salli, Allahümme bârik, Rabbenâ" duâları okunur.
Dualar bittikten sonra, baş sağ tarafa çevrilerek, "Esselâmü aleyküm ve rahmetüllah" deyip sağ tarafa selam verilir.
Sonrada sol tarafa çevrilerek, "Esselâmü aleyküm ve rahmetüllah" diye sol tarafa selam verilir. Bu şekilde namazdan çıkılmış olunur.
Selam verildikten sonra "Allâhümme ente's-selâmü ve minke'sselâm. Tebârekte yâ ze'l-celâli ve'l-ikrâm" denilir ve namaz bitmiş olur.
Sabah namazının farzıda aynen sünneti gibi kılınır. Fakat niyet farklıdır kıbleye doğru dönülür "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir. Ayrıca erkekler farz namazlarında niyetten önce kâmet getirirler.(Sünnette getirmezler.)
Dört rek'atlı namazlar da aynen iki rek'atlı namazlar gibi kılınır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir kaç husus vardır. Örneğin, öğle namazının ilk süneti kılınırken, ikinci  rek'atta oturduktan sonra "Et-tahıyyatü" okur ve selam verilmeden "Allâhu Ekber" diyerek ayağa kalkılır. Böylece üçüncü rek'ata geçilmiş olur. Üçüncü ve dördüncü rek'at da aynen ilk iki rek'at gibi kılınır. Tek fark üçüncü rek'atta ,ikinci rek'attaki gibi sadece besmele çekilmesidir. Yani birinci rekatta okunan suphaneke ve eûzü  besmele, ikinci, üçüncü ve dördüncü rek'atta okunmaz. Dördüncü rekatın sonunda oturulup "Et-tahıyyatü,Allahümme salli, Allahümme bârik, Rabbenâ"duâları okunur ve sonra selam verilerek namazdan çıkılır.
UÇAN Blogları

Hiç yorum yok: